Paulownia, arborele cu ce mai rapida crestere din lume

De-a lungul timpului a primit diferite denumiri: "Arborele vietii” (pentru ca in Japonia, de fiecare data cand se nastea o fata, se planta un copac Paulownia, iar la maritis din lemn de Paulownia se confectiona cufarul de zestre), “Arborele Printesei” (dupa numele printesei Ana Pavlovna, fiica tarului Paul I al Rusiei si sotia printului William al Olandei), “Arborele Phoenix” (pentru ca renaste dupa taiere pana la noua generatii) si, pentru calitatile deosebite ale lemnului, “Aluminiul din lemn”.

Infloreste abundent la inceputul primaverii, inainte de infrunzire. Florile sale sunt mari, liliachii, cu un miros foarte placut de vanilie/ migdale.

Se cunosc peste 20 de specii de Paulownia, iar in ultimii ani au fost obtinuti hibrizi care raspund conditiilor climatice din diferite zone.

Paulownia este o specie care s-a aclimatizat pe toate continentele, fiind cultivat pentru productia de lemn, biomasa, biocombustibil sau pur si simplu ca arbore ornamental.

Practic, de la Paulownia se foloseste totul. Trunchiul este exploatat pentru producerea cherestelei si a biomasei, frunzele sunt o excelenta masa furajera pentru animale, iar florile sunt folosite intens in industria parfumurilor si a productiei de miere.

Lemnul

are proprietati deosebite atat ca lemn de foc, cat si pentru diferite industrii.

Puterea calorica a lemnului este apropiata de cea a carbunelui brun. In comparatie cu stejarul, lemnul de Paulownia se aprinde la 420ºC fata de 210ºC punctul de aprindere al lemnului de stejar.

Din resturile vegetale se poate fabrica biocombustibil (peleti sau bioetanol) de o calitate excelenta.

Asadar, Paulownia este un arbore energetic de o calitate superioara.

Dupa debitare, lemnul de Paulownia poate cantari 700-800Kg/mc, iar dupa uscare aproximativ 300Kg/ mc. Uscarea se poate produce prin ventilare naturala in doar 30-60 de zile. Desi foarte usor, lemnul de Paulownia are o densitate foarte mare si o duritate de 1.4kN.

Aspectul lemnului este de culoare alb-galbuie, cu o textura foarte fina.

Lemnul este folosit in constructii, pentru realizarea diferitelor repere (elemente pentru schele, cofraje, placaj, placi conglomerate etc) ,dar mai ales pentru realizarea locuintelor, datorita calitatilor si proprietatilor lui speciale (excelent izolator fonic si termic, ignifug si nu accepta coloniile de daunatori).

Lemnul de Paulownia nu crapa si nu produce fisuri pentru ca nu contine rasini, este impermeabil datorita densitatii lui mari si este foarte elastic datorita continutului mare de carbon din structura. Se poate debita la lungimi mari si nu are noduri, lucru neintalnit la alte specii de arbori.

Aceste calitati il recomanda pentru industria aeronautica (fabricare de aparate de zbor usoare si a altor repere specifice). Totodata, este folosit intens pentru constructia de iahturi si ambarcatiuni.

In industira mobilei este un lemn foarte des folosit pentru usurinta in prelucrabilitate si pentru culoare lui placuta.

Datorita duritatii, elasticitatii si a rezistentei la compresiune, parchetul fabricat din lemnul de Paulownia ocupa gama produselor de lux.

In Europa si nu numai, Paulownia constituie materie prima pentru fabricile de hartie, a jucariilor, a mobilei, a echipamentelor sportive sau a instrumentelor muzicale.

Nu in ultim rand, putem aminti ca lemnul de Paulownia este foarte solicitat in domeniul artei, mai precis a sculpturii.

Florile

sunt mari (20-30 cm) si au o culoare, in functie de specie, alba sau liliachie. Inflorirea se produce inainte de infrunzire, oferind un adevarat spectacol.

Parfumul florilor este aparte si se apropie de cel al vaniliei sau florilor de migdal. Este unic...

Datorita dimensiunilor mari si al mirosului puternic, florile de Paulownia sunt folosite in industria parfumurilor, uleiul esential obtinut stand la baza majoritatii parfumurilor, dar isi regaseste utilitatea si in industria produselor cosmetice.

De asemenea, fiind foarte bogate in nectar, florile de Paulownia pot produce o mierede calitate superioara, puternic parfumata si aromata, recunoscuta pentru proprietatile terapeutice. Productia de miere poate fi de 700-1.250 Kg/Ha.

In restaurantele de lux din Europa putem intalni un desert preparat din florile de Paulownia. Gustul lui este unic!

Frunzele

au dimensiuni impresionante mai ales in primul an de viata, depasind deseori 60 cm.

Datorita proteinelor din continut (20%), constituie o masa furajera valoroasa, fiind consumate cu placere de catre animale. Industria farmaceutica extrage anumiti compusi din frunze si fabrica medicamente pentru tratarea bolilor pulmonare, ale ficatului, ale rinichilor si ale vezicii biliare.

Mierea de albine este, deasemenea, recomandata pentru aceleasi afectiuni.

Frunzele si celelalte resturi vegetale mai pot fi folosite ca ingrasamant natural datorita continutului ridicat de proteine (20%) si azot (15%). Un arbore cu o varsta de 5 ani poate produce pana la 50 kg de frunze.

Mediul inconjurator

este protejat si imbunatatit de catre acesti arbori. Un copac Paulownia consuma de 2.5 ori mai mult bioxid de carbon si elimina tot de atatea ori mai mult oxigen fata de orice alt copac de dimensiunile lui.

Un hectar de Paulownia cu 600 de arbori absoarbe cca. 120 tone CO2/an si emana cca. 90 tone O2 an. Aceasta cantitate de oxigen este suficienta ca 275 de oameni sa respire o singura zi.

Pentru ca radacinile lui patrund foarte adanc, Paulownia foloseste resursele minerale si apa din adancime, lucru care conduce la o buna convietuire cu alte culturi. Paulownia fixeaza solul si retine particulele de praf si alte impuritati din atmosfera.

Plantat ca arbore ornamental, Paulownia este spectaculos in perioada infloririi. Insa este un adevarat protector fonic si retine praful datorita frunzelor uriase. Desi acestea nu au un miros pregnant, indeparteaza insectele, in special tantarii.

Va recomandam sa plantati macar un copac in gospodaria dumneavoastra, in gradina sau in fata biroului. Pe langa beneficii, va veti bucura de o priveliste excelenta.

De asemena, daca aveti in proprietate o fabrica, un atelier sau orice alta unitate de productie, va sfatuim sa plantati Paulownia in jurul ei. Realizati astfel o „bariera” vizuala si nu numai.